MANN MED GREIP

Kommentarar, tekstar og bilde frå Johannes Eggen Mundal. Del gjerne blogginnlegga, men ikkje bruk bilder utan avtale med meg!

Corona og ansvar for eigne handlingar

 Kanskje det burde vere eit opptakskrav til høgare studier at søkar skal vere vaksen nok til å ta ansvar for eigne handlingar, og ha evne til å forstå at eigne handlingar kan skade andre enn dei sjølve, og i verste fall føre til at andre dør?

Medan coronatilfella aukar er det fleire som tek til orde for at dei ikkje kan stillast til ansvar for korleis dei oppfører seg. Alt er nokre andre sitt ansvar, påstår dei. Det er regjeringa og statsministeren sin feil at coronatilfella aukar. Ikkje legg ansvaret på oss, seier dei, vi gjer som vi vil.

Kva er det eigentleg folk ikkje forstod då statsministeren sa at vi opnar grensene litt for ikkje å kvele norsk næringsliv – spesielt turistnæringa? Kva var det dei ikkje forstod då ho sa at unødvendige reiser ikkje er tilrådd, og at alle som reiser, trass råda, har eit ansvar sjølve for ikkje å føre smitte tilbake til landet? Korleis klarte somme å oppfatte det regjeringa sa slik at dei kan gjere som dei vil – og dersom det ikkje går bra så kan vi uansett skulde på regjeringa?

Kanskje var råda litt uklare for dei som på førehand hadde bestemt seg for at dei ville gjere slik dei sjølve ville, utan å ta til fyljge råd om å ikkje reise med omsyn til dei av oss i samfunnet som ikkje toler corona så godt. Kanskje var Erna Solberg litt naiv då ho forsiktig opna grensene – kanskje var ho litt naiv om ho trudde folk tenkte så mykje på oss som ikkje toler corona at dei lytta til råd om ikkje å reise?

I det siste er det ungdommar som har stått fram i media og fråskrive medungdommar ansvar for smitten som har komme i kjølvatnet av festing og fadderarrangement. Alt er Erna Solberg og regjeringa sin feil. Regjeringa som altså sa at vi ikkje bør reise utanlands. Og sidan det er regjeringa sin feil har dei halde fram med festlegheitar som er stikk i strid med alle råd og alle påbud når det gjeld smittevern, og som i tillegg bryt lover om ro og orden. Det er trist å lese meldingar på twitter om fire faddergrupper som danna femten meter kø i daglegvarebutikk, og at dei møtte redde turistar i butikken med hånlatter. Det er trist å høyre ungdommar som på alvor meinar ungdom er den største tapargruppa i coronaens tid. Er dei faktisk ikkje i stand til å setje seg inn i korleis eldre har hatt det siste halvåret? Det er isåfall skremmande.

For all del; ungdommar flest er lojale til smittevernråd og har respekt for at andre ikkje toler pandemien like vel som dei toler han sjølve. Dei fleste ungdommar er i stand til å setje seg inn i korleis andre har det. Men dei som står fram i media, enten det er i kronikkar i osloaviser, eller det er som fylkestingsrepresentant for Ap i lesarbrev i lokalavisa (Sogn Avis 20.8.), og fråskriv ungdom alt ansvar for smittespreiing som skjer når dei ikkje fylgjer smittevernråd, dei oppfører seg som bortskjemte tiåringar. Kanskje har dei gjort det heile livet? Kanskje det burde vere eit opptakskrav til høgare studier at søkar skal vere vaksen nok til å ta ansvar for eigne handlingar, og ha evne til å forstå at eigne handlingar kan skade andre enn dei sjølve, og i verste fall føre til at andre dør?

Johannes Eggen Mundal, diabetikar. I faresona, men ikkje redd.

Single Post Navigation

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: